Perşembe, Ağustos 28, 2008

HACKER VE HIRSIZLAR

Cyber-Warrior tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

Son günlerde yazılı ve görsel basında “Sanal hacker çetesi yakalandı”, “Hackerler binlerce kişinin banka hesaplarını ele geçirdi”, “MSN şifrelerini kırarak kontör dolandıran hacker yakalandı” konulu haberlere rastlıyoruz.

Sıradan keylogger ve Truva atlarıyla, korumasız ve bilgi düzeyi eksik insanların emek ve birikimlerini çalanlara “HACKER” denilmesi kelime ve kavramların karışmasından başka bir şey değildir. Basit bir script açığı ile dünyaca ünlü bir kurumun sitesine geçici ve sıradan bir şeyler yaptıklarını zannedenlere “dahi” denilmesi bilgisizliktir… Bu hırsızlara Hacker denilmesi, bugün kullandığımız işletim sisteminden başlayarak kullandığımız hemen her türlü yazılımın daha güvenlikli, daha kullanılışlı ve daha görsel olmasını sağlayan bilişim teknolojileri alanında ileri düzeyde bilgi, birikim ve uzmanlık sahibi olan hackerlera iftira ve hakarettir.

Çilingir ile Hırsız misali… Her ikisi de kapı açma işi yaparla ancak amaçları, kazanımları ile hukuk ve toplum önünde değerlendirmeleri farklıdır. Hırsız içerde kendine göre değerli ve para eden taşınabilir ne varsa alıp-götürmek için kapı açarken; çilingir bir hizmetin görülmesi, bir sorun veya sıkıntının başka şekilde çözülememesi nedeniyle kapı açar. Sanal hırsızlar minicik bilgi kırıntıları ile sanal alemde haksız kazanç peşinde koşarken hackerler sayısız bilgi parçalarını bir araya getirerek modern çağın bilişim öncüleri olmaya devam etmektedir.

Çeşitli aralıklarla InfoSecurity tarafından dünya çapında düzenlenen Hackerlar Paneli’nde konuşulan konular, tartışılan sorunlar ve dile getirilen çözüm önerilerinin içeriği ve varlığından Türk medyası habersiz olabilir. Ama ciroları milyar dolarları bulan, binlerce insan çalıştıran dev şirketler bu tür toplantıların en önemli katılımcıları arasındadır. Bu tür toplantılarda sıradan sanal hırsızlar değil uzman hacker’lar işletim sistemleri, yazılımlar, resmi-özel ve kişisel verilerin kullanımı ile ilgili gündelik yaşantımızı kolaylaştıracak çok değerli bilgileri sunmaktadır.

Şifresi unutulan bilgisayarlara sorunsuz ulaşılması, yanlışlıkla silinen dosyaların geri kazanımı, para transferi yapılan banka siteleri ile doğalgaz borcunun öğrenildiği kamu sitelerinin güvenliğine kadar yaşantımızda bazen çok önemli yer tutan olguların hacker’lar tarafından geliştirildiğini unutmamalıyız.

İlerleyen teknolojik gelişmelere paralel olarak hayatımızın her alanına giren bilişim sektöründe “beyaz şapkalı” diye vasıflandırılan kendi içinde değerleri olan; bilgisini, birikimini ve yeteneklerini insanlık için kullanan hacker’larla; kolay ve haksız kazanç peşinde koşan hırsızların aynı kefeye konulup değerlendirilmesi büyük bir haksızlık ve yanlışlıktır.

Bu ülkenin topraklarında yaşayan hacker’lar başkasına ait kazanımları çalan hırsızlarla aynı isimle anılmayı hak etmiyor. Sanal hırsızlar ile hacker’lar arasındaki açık ve net ayrımın bilinmesi gerekmektedir. Gerçek hacker’lara haksızlık edilmesin. Sanal hırsızların insanlığa ve topluma verdiği zararları da hacker’lar önlemiş ve önlemeye devam etmektedir.

Tüm kamuoyuna saygıyla duyrulur.

Hiç yorum yok: