Perşembe, Temmuz 10, 2008

YouTUBE ve Hukuk

  • Elektroniğin bir handikapı yada internetin paradokslarından biri de diyebilirsiniz ama hiçbir site teorik olarak engellenemez. Tabi ki, "fiziksel olarak" içeriğin bulunduğu makinenin kabloları kesilmedikçe bu olmaz. YouTube da ve porno/terör sitelerinde de bu böyle. Birçok site sanal birer tünel oluşturup engellendi sanılan siteyi ve hizmeti size orjinal kaynağından sunuyor. Ben buna yüzerek gitmek dedim. Siz ne derseniz deyin.
  • Bir sitenin engelebilirliğinin olmaması internet mekanizmasının özgürlükçülüğünün güvencesidir. Eğer HUKUK bunu fark edemezse, yapılamayacak (UYGULANAMAYACAK) kararlar alır. Ki bu sadece bilginin eksikliğinin sağladığı bir gülünç durum olur.
  • Bunu bir GARİP benzetme ile daha gülünç bir açıya getireyim: (Umarım gülersiniz) Mesela yargı yıldızların yerlerinini değiştirilmesi hakkında karar veremez. Yada turizm sezonunda havalar hala ısınmadı diye bir otelcimiz mahkemeye başvurup iklimlerin düzenlemesi ile ilgili YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı alamaz. (Yada alsa da fark etmez.) İşte internet hukuku böyle birşey.
  • İNTERNET HUKUKU 21.yy ın ikinci yarısında (Yaşam hala devam ederse) metodolojisini bulup şekillenecek(*). İktisat da Hukuk da yenilenecek. Ve eski sistemlere yorgunluklarını atmaları için müzelerin tozlu rafları tahsis edilecek.

___________
* E-'den M-'ye başlıklı yazımda ayrıntıları bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: